ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
2015-05-04:
Zorán: nehéz leírni azt a felfokozott érdeklődést és szeretetet, amit az erdélyi koncerteken kapunk


„Azt a felfokozott érdeklődést és azt a szeretetet, amit az Erdélyben lejátszott koncerteken kapunk azt nagyon nehéz leírni”, mondta Zorán a hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Zorán köszönetet mondott a Szent György Napok szervezőinek, hogy „előkelő” helyet kaptak az egyhetes programsorozatban, majd megjegyezte, hogy a vasárnap esti koncert felülmúlta a várakozásaikat.

„Azt a felfokozott érdeklődést és azt a szeretetet, amit az Erdélyben lejátszott koncerteken kapunk azt nagyon nehéz egyrészt leírni, másrészt pedig felülmúlja mindig azokat a várakozásokat is, amelyeket egyébként táplálunk magunkban akkor, amikor erre felé jövünk”, hangsúlyozta az előadóművész. Azt is aláhúzta, hogy igyekeztek a lehető legjobb felállásban, a legjobb műsor-összeállítással jönni Sepsiszentgyörgyre.

Az erdélyi közönség reakciójára vonatkozó újságírói kérdésre megjegyezte, hogy nehéz erre válaszolni, mert gondolnia kell azokra is, akik ezt majd elolvassák Magyarországon. „Őket sem lehet megbántani azzal, hogy itt aztán sokkal jobb koncertek vannak, mint otthon és ez nem is igaz. Inkább azt mondom, hogy más és nem minősítésileg, hanem jellemzésképpen, mert nagyon sokáig itt minden be volt zárva, köztünk nem volt egy igazi átjárás évtizedeken keresztül”, mondta.

Zorán szerint a zene vigaszt, reményt és támaszt tud adni, és a zenének a hatása nehezen mérhető össze más művészeti ágakkal. Ugyanakkor nem hiszi, hogy kevésbé lenne igényesebb a mai közönség, mint például 3o évvel ezelőtt, de érezhető egy csökkenő tendencia, az érzelmi hőfokok már nem ugyanazok.

„Mi azon nőttünk fel, hogy vagy a legjobbat csináljuk, ami tőlünk kitelik vagy jön egy másik, mert rengeteg zenekar született a 6o-as években, amikor az egész bumm megtörtént. Ebben sok minden kellett, nem csak a zenei tehetség, nem csak a hangszeres tudás, hanem itt észnél kellett lenni a jelenléttel magával. (…) Az biztos, hogy egy bizonyos ész is kellett hozzá”, húzta alá az előadóművész.

Zorán szerint maximalizmussal kell megélni az egészet és csak akkor van valami lehetőség arra, hogy ami megszületik az meg is marad.

A jeles előadóművész, aki magát szerényen „zenésznek” titulálja, a Descriptio Transylvaniae című térképgyűjteményt kapta ajándékba Antal Árpád polgármestertől.

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 1167
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem