ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
2015-05-04:
Létezik innováció Székelyföldön?!


Van-e itthon innováció? Vannak-e olyanok, akik vállalkoznak? Milyen lesz Székelyföld 2030-ban? Ezekkel a kérdésekkel indította az Innovációs show-t Rácz Attila, a beszélgetés moderátora.

Az Észműves sátor programjának utolsó napján egy Innovációs show keretében különböző székelyföldi találmányokkal, fejlesztésekkel ismerkedhettek meg a jelenlévők. Majd, egy rövid borkóstoló után, a Székelyföld vizuális identitásáról, lehetőségekről is beszélgettek a résztvevők.

Elsőként Páll Tibor, a Nextra Service intelligens házak és épületek fejlesztéseit mutatta be röviden, kiemelve a bennük rejlő lehetőségeket, amelyek a kényelem és a hosszútávú megtakarítások mellett az épület biztonságossá tételét is elősegítik.

Bokor Zoltán, a Multinr vállalat vezetője szerint innováció az, ami másnak még nem jutott eszébe, lehet nagyon egyszerű, viszont fontos, hogy praktikus legyen. Hozzátette, fejleszteni úgy kell, hogy nem lemásolunk valamit, hanem újat alkotunk. Ebből akkor lesz sikeres és innovatív vállalkozás, ha az ötletből profitot is tudunk termelni.

Krecht Rudolf,sepsiszentgyörgyi robot-kutató diák az általa fejlesztett életmentő robotot mutatta be, mialatt a laikusok azt is megtudhatták, hogy egy robot nem csupán egy ember formájú gép lehet, a robot ember által előállított eszköz, ami bizonyos munkálatok elvégzésére képes.

Erőss Sándor, a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön működő Kreakids Stúdió tevékenységéből adott rövid ízelítőt, ahol jelenleg kb. 80 gyerek kreativitásának fejlesztésével foglalkoznak, különböző interaktív tevékenységek révén. Céljuk, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak a különböző szakmákkal, használva a jelenlegi csúcstechnológiákat.
Egy rövid borkóstolóval egybekötött szünet alatt Rácz Attila ismertette a Magic Solutions üzletemberek számára kifejlesztett mobil alkalmazását, és kihangsúlyozta, van lehetőség az ilyen és hasonló innovációk támogatására pályázati forrásokat lehívni, amiben szívesen segítenek mindazoknak, akik érdekeltek.

A helyi fejlesztések bemutatásának sorát Bustya Attila dróntervező, dróngyártó zárta. Megtudtuk, hogy Guiness világrekordra készül az egy töltéssel legtöbb időt repülni tudó drón kifejlesztésével, és saját bevallása szerint jó esélye van a cél elérésére. A jelenlegi világrekord 127 perc, Attila drónja jelenleg 107 percet képes repülni egy töltéssel. És, hogy mire használható egy drón Székelyföldön? Céljuk olyan drón kifejlesztése, amelyik képet készít a növényzetről, felismerve annak állapotát (egészséges, vízhiányos, beteg, stb.), amit a mezőgazdaságban lehetne hasznosítani.

Végül a résztvevők közösen próbálták megfogalmazni a székelyföldi innovációkra vonatkozó fontos gondolatokat, mint pl. olyant teremteni, ami máshol még nincs és elkerülni a közhelyeket.

Pápay Kamilla

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 1552
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem