ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
2015-05-04:
Ripoff Raskolnikov a Lila színpad deszkáin


Érces, dörömbölő és végtelenül egyedi hang. Ezekkel az erős jellemzőkkel lépett színpadra, az idei Szent György Napok utolsó napján Ripoff Raskolnikov, blues énekes. A vasárnap délutáni koncert kellemes hangulatban jött létre: nem csak az időjárás, hanem az érdeklődök is kitartottak a hosszú hétvégi program ellenére, és együtt dúdolászták Ripoff dalait. Pár kérdéssel fordultam hozzá, az is kiderült, hogy mi a kedvenc bora.

Mit kaptál a sepsiszentgyörgyi közönségtől?

Nagyon kedvesek voltak hozzánk. Még sosem voltam itt korábban. Egyszer voltam Erdélyben, az már tizennégy éve múlt. Akkor megjártuk Tusnádfürdőt, Marosvásárhelyet és Kolozsvárt is.

Erdélyi ételeket, specialitásokat volt lehetőséged kóstolni?

Nem, de mindjárt lesz. Nagyon várom.

Ha jól tudom, akkor szereted a magyar dalokat. Mely az, amelyet ki tudsz emelni, mint kedvenc?

Szeretem a magyar népzenének egy jó részét. Én csak egy magyar népdalt dolgoztam fel, az Azt gondoltam eső esik címűt, mivel annyira még sem vagyok otthon a magyar nyelvben, hogy magyar nyelvű énekesnek tekinteném magam. Volt egyszer egy olyan rendezvény Budapesten, hogy Magyar Dal Napja, ott megtanultam még ezen kívül négy másik dalt. Azóta azokat kissé elfelejtettem.

Mért éppen erre a dalra esett a választásod?

Volt egy fesztivál Pakson, és ott elég sokszor játszottam, és a szervezőknek az volt a kérése, hogy írjak valami magyar dalt. Mivel Muzsikás rajongó vagyok, ezt választottam ki.

Általában hol érzed a leginkább otthon magad?

Nehéz kérdés. Nekem van Vas megyében egy házam, és Grazban is egy lakásom. És most, a pár évben úgy hozta a sors, hogy alig vagyok Grazban, csak amikor muszáj. Otthon... Ez egy jó kérdés... Tehát, én nem is Grazban születtem, de azt mondom, ha megkérdezik. Linzben születtem. De nagyon régóta vagyok Grazban. Most vagy Vas megyében van az otthon, vagy pedig az úton a túrnék ideje alatt.

Mivel itt a múzeumkertben van borudvar is, megkérdezném tőled, hogy melyik a te kedvenc borod?

Hát, szeretem a magyar borokat. A Villányi borokat például. Van Ausztriában is jó bor. Francia bor, olasz bor – ezeket általában szeretem. Tudom, hogy nagy divat a borok körében Kalifornia, Afrika, meg minden más, biztos van közte jó is, de annyira nem a szívem csücske.

Ürmösi Júlia Eszter

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 1156
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem